U bent hier
Steeds meer jonge mensen ontdekken 'Brasschaat Klassiek'
De organisatoren van 'Brasschaat Klassiek' weten hun zomeravond te kiezen. Een zachte temperatuur en een heldere hemel, zorgden zaterdag voor een mooi decor voor 'klassiek in 't groen'. Bijzonder aan de avond was het onderdeel 'Walsen in het Park', een poging om het wereldrecord walsen te verbeteren.
'Brasschaat Klassiek' was aan zijn derde editie toe. “De beste tot hier toe”, zei gemeenteraadslid Jef Konings (CD&V). “Ik heb ervan genoten. Toch spookte af en toe het drama in Nice door mijn hoofd. Een van de dodelijke slachtoffers is Natalie Otto. Zij was één van de vrijwilligsters bij de seniorenwerking Vzw + 3' in de Remise.”
Carl Huybrechts, dirigent Robert Groslot, Il Novecento-manager Erik Beurskens en Fred Int Panis, namen enkele jaren gelegen het initiatief om licht klassieke muziek dichter bij de mensen te brengen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA),titelvoerend burgemeester van Brasschaat, is een groot operaliefhebber en dus kon het niet anders of hij en zijn schepencollege zeiden volmondig jaar aan het viertal.
Gouden editie
'Brasschaat Klassiek' nummer 3 werd een gouden editie. Op het podium, voor de zijgvel van het kasteel, helaas in de stelling, begeleidde het groot symfonisch orkest Il Novecento onder de leiding van Robert Grolot de sopraan Liesbeth Devos, tenor Thomas Blondelle en het koor Fine Fleur. Met Devos, Blondelle en Fine fleur haalde 'Brasschaat Klassiek' enkele toppers naar de parkgemeente.
Het publiek kent de weg naar 'Brasschaat Klassiek'. Annemieke Van Camp (45) uit Edegem en haar gezin volgen trouw het koor Fine Fleur. Zo verzeilden ze voor de eerste maal in Brasschaat. “Wij zijn meer dan aangenaam verrast”, zegt Annemieke. Ook de jeugd vindt zich in het klassieke genre dat Brasschaat presenteert. Vrouke (13) en Floortje (15) en hun vriendin Vrauke (16) genieten volop van de muziek en de prachtige opera-aria's. Ferre (6) houdt het voorlopig bij luilekker liggen in het gras.
Het zijn niet alleen ouderen die de weg vinden naar 'Brasschaat Klassiek”, zegt waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA). “Het publiek verjongd en dat is fijn.” Voor de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon komt de muziekavond als geroepen. “Even weg van de beslommeringen. Toch hield in mijn gsm in het oog.” Voor Marcel de Cauwer, dirigent van het Brasschaat Madolineorkest was het een gedroomde avond. “We waren in de hemel”, zegt zijn zus Frieda.
Presentator en medeorganisator Carl Huybrechts gaf pittige commentaar met af en toe een prikje naar enkele lokale politici.
Wereldrecord Walsen
De avond werd afgerond met een toemaatje, en wat voor een. Het was de bedoeling het wereldrecord walsen te breken. Dat staat op naam van de inwoners van de Bosnische stad Tuzla. In 2010 stonden daar 1521 koppels op de dansvloer. Of Brasschaat het wereldrecord heeft gebroken weten we pas over enkele dagen. De videobeelden worden door een deurwaarde eerdaags geanalyseerd.
Copyright © 2016 Concentra - Gazet van Antwerpen - Marc Wouters