U bent hier
Legerdrones bewaken Doel
Zowel het vliegveld als het Gunfire-museum van Brasschaat is sinds begin april weer militair operationeel. Het leger zet van daaruit onbemande vliegtuigen (UAV) in om de haven en vooral Doel te bewaken.
“Sinds 1 april herbergen we een operationele eenheid. Om deze eenheid toe te laten haar werk te doen, werd Gunfire gesloten”, staat er op de website van het Kamp van Brasschaat. Een detachement van 35 manschappen van het 80ste Smaldeel is kort na de aanslagen discreet aan de slag gegaan op Brasschaat.
Die eenheid, die vroeger op Elsenborn lag en nu op Florennes, is sinds 2004 bekend om haar onbemande vliegtuigjes B-Hunter: polyester toestellen van 8,9 meter breed en 6,9 meter lang. Drie van die 'vliegende spionnen', die 2 miljoen euro per stuk kosten, zijn sinds 1 april op Brasschaat gestationeerd en patrouilleren sindsdien zeer geregeld urenlang boven het brede havengebied, met vooral aandacht voor uiterst gevoelige punten, zoals het kernpark van Doel, de sluizen en een bedrijf dat onder meer omgaat met medisch-nucleair materiaal.
Discretie
Hoewel het leger de voorbije weken had gevraagd die inzet niet te vermelden, onthulde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) die zondag in De zevende dag. Hij stipte daarbij aan dat de federale politie aanvankelijk 140 manschappen extra had gevraagd voor “de bewaking van de haven”. Het leger oordeelde dat het effectiever en zuiniger op die vraag kon ingaan met een detachement UAV's.
Dat wordt ook elders bevestigd. Volgens de Brasschaatse schepen en defensiespecialist Luc Sevenhans (N-VA) kwam het aanbod van de legerchef, generaal Van Caelenberge, zelf en heeft het leger sindsdien zowel het vliegveld als het legermuseum Gunfire overgenomen. “Zoals in de concessie was voorzien.” Defensie heeft naast de vliegtuigen ook de containers met de volgapparatuur, de volgradars én een mobiele controletoren op het vliegveld geïnstalleerd.
Bij de Koninklijke Aeroclub Brasschaat bevestigt voorzitter Jan Thiers dat de overname in alle rust gebeurde en de samenwerking perfect is. “Op 1 april zijn we in allerijl moeten stoppen omdat het 80ste Smaldeel zich kwam installeren in het Gunfire-museum. Zo uitzonderlijk is dat nu ook weer niet. Het vliegveld is nog altijd militair gebied. Wij baten het vliegveld uit en zijn gecertificeerd voor burgervliegtuigen, maar regelmatig komt ons leger - of soms zelfs andere legers - oefenen. Wij hoeven alleen te stoppen als zij actief zijn en dat is best werkbaar. In de week is het al helemaal geen probleem. Als een B-Hunter gaat opstijgen, stoppen wij een halfuur vooraf tot een halfuur nadien. Wat wel is veranderd: het hele gebied rond Brasschaat - tot Hoogstraten - is nu militair luchtgebied. Het is dus de militaire controletoren waaraan we ons aanmelden. Ook lijnvluchten van bijvoorbeeld Schiphol naar Zaventem moeten zich daar aanmelden en vergeten dat weleens.”
Politiekringen bevestigen dat de UAV's enorm nuttig zijn en de info naar de politiecontrolekamer in Wilrijk “al nuttig is geweest”.
Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Paul Verbraeken