U bent hier
Naar rechter tegen verbod bermparkeren
Open Vld-bestuurslid Yves Heylen stapt naar de rechtbank tegen het verbod op bermparkeren. Sinds begin dit jaar is parkeren op een berm niet meer toegestaan, maar heel wat inwoners zijn tegen de maatregel. Heylen verzamelde al meer dan honderd reacties van mensen wiens spiegel ooit werd afgereden of een GAS-boete hebben gekregen.
"Enkele weken geleden hebben ze voor de zoveelste keer mijn spiegel eraf gereden", zegt Heylen. "Ook de wagens van mijn buren bleven niet gespaard. Bijna een jaar na de belofte van de gemeente om de bermen opnieuw aan te leggen liggen de bermen er nog hetzelfde bij als ervoor. We zijn dan ook terug half op de berm gaan parkeren omdat wij het niet zien zitten om spiegels te blijven kopen en schade te blijven lijden. We worden nu overspoeld door GAS-boetes omdat er twee wielen op de berm staan. Waarom kan de gemeente geen maatregel treffen rond beurtelings parkeren of obstakels? Onze wagens mogen geen natuurlijke buffers worden."
Heylen deed een oproep op Facebook en kreeg al meer dan honderd reacties van ontevreden inwoners. Hij heeft een advocaat onder de arm genomen en stapt naar de rechtbank. Hij hoopt dat de gemeente geen GAS-boetes voor bermparkeren zal uitschrijven tot er een uitspraak is. Die volgt normaal begin februari. "Het tijdelijk plaatsen van obstakels om de auto's te beschermen moet toch mogelijk zijn", zegt Heylen.
Wegcode toepassen
Wie zich wel in de berm parkeert, riskeert een boete van 55 euro. Volgens artikel 23 van de wegcode moet je in de bruikbare verharde berm parkeren. Indien er geen bruikbare berm is, moet het voertuig op de rijbaan opgesteld worden. "Het is de keuze geweest van het bestuur om de bermen te herstellen zoals de staat waarin ze voordien waren", zegt schepen van Mobiliteit, Luc Sevenhans (N-VA). "Als meneer Heylen beslist er een zaak van te maken, dan zullen we ons neerleggen bij de beslissing van de rechter. Hij is de enige die de wet mag interpreteren. Zo lang we niet door de rechter worden teruggefloten, passen we gewoon de wegcode toe."
"Het is onmogelijk te achterhalen hoeveel spiegels er precies worden afgereden door het bermparkeren", zegt korpschef Bart Van Cleuvenbergen.
Zijspiegels afgereden
"Het feit dat spiegels zouden kunnen afgereden worden, is een argument dat vele mensen gebruiken om niet op de rijbaan te moeten staan", gaat Van Cleuvenbergen verder. "Maar in Antwerpen hebben ze geen bermen en daar staan ze ook op de baan geparkeerd. Het is dus gewoon opletten."
"Het feit dat de politie zo weinig pv's opgemaakt, heeft te maken met de laksheid van de burger", zegt Heylen. "Personen wiens spiegel meermaals werd afgereden geven de strijd op. Het zijn slechts de mensen met een firmawagen of zelfstandigen die telkens opnieuw een pv laten opmaken. Want die hebben ze nodig voor de verzekering en het bedrijf."
Copyright © 2015 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Kelly Coucheir