Leegstand winkelpanden in zes jaar meer dan verdubbeld

Op 7 augustus 2015, over deze onderwerpen: Lokale economie
Leegstand Bredabaan

Brasschaat

De Bredabaan in Brasschaat kampt met problemen. De voorbije zes jaar is de leegstand sterk gestegen. Ondanks deze negatieve trend blijft men bijbouwen en groeit de beschikbare winkeloppervlakte aan. Vooral grote ketens kunnen de torenhoge huurprijzen nog betalen, waardoor de gewone winkels verdwijnen. De Bredabaan in Brasschaat dreigt hierdoor een tweede Merksem te worden. Hoe pakt de gemeente dit fenomeen aan? En hoe zit het verder in Merksem en Wuustwezel?

Gemeente denkt aan taks die eigenaars ervan moet overtuigen om goedkoper te verhuren

De Bredabaan in het centrum van Brasschaat heeft al een tijd te kampen met een ernstige leegstand.

Handelszaken komen en gaan. Schepen Tom Versompel (N-VA) wil daar paal en perk aan stellen.

b Handelaars die jaar en dag een zaak hadden op de Bredabaan vinden geen opvolging. Crisis en hoge huurprijzen worden steevast als oorzaak naar voor geschoven.

Een centrummanager moest de problemen aanpakken, maar die hield er na enkele maanden al mee op.

Yves Heylen, lid van de raad van bestuur van Unizo stelt dat de leegstand op de Bredabaan tussen 2008 en 2014 met 113 procent is gestegen. "Maar", voegt hij eraan toe, "de beschikbare vloeroppervlakte is eveneens gestegen.

Die ging van 3404 naar 5194 vierkante meter. Dat is het gevolg van het ondoordacht uitreiken van bouwvergunningen. Bovendien stuurt de gemeente nu inspecteurs op pad om te controleren of de ruimte boven de winkels wel bewoond is. Dan krijg je het probleem dat de verdieping boven een pand dat door de eigenaar als winkel wordt gebruikt, nu dient als opslagplaats of kantoorruimte.

Die ruimte is niet geschikt als woning. Maar de eigenaar moet er wel leegstandtaks op betalen.

Het gemeentebestuur zou zich beter focussen op de leegstand in plaats van actieve handelaars het leven zuur ter maken", stelt Yves Heylen.

Dorpsdag

"We werken aan een reglement voor de leegstand van handelszaken", repliceert schepen van Ruimtelijke Ordening en Lokale Economie Tom Versompel. "Het is de bedoeling dat de nieuwe centrummanager, die hopelijk over drie maanden aan de slag kan, met de eigenaars van de leegstaande handelspanden gaat onderhandelen.

Ik wil hen een belasting laten betalen als we merken dat ze niet meewerken. Het nieuwe reglement moet de eigenaars afschrikken. We moeten proactief gaan werken. Maar op dit ogenblik beschikken we slechts over één halftijdse werkkracht voor lokale economie en die heeft de handen vol met de organisatie van de Dorpsdag die over een maand plaatsvindt. Ik ben dan ook zelf bezig met een reglement uit te schrijven", zegt Versompel.

"Wat er staat, blijft natuurlijk.

Maar het is mogelijk het aantal nieuw te bouwen handelszaken

TOM VERSOMPEL Schepen van Lokale Economie ''De nieuwe centrummanager zal met de eigenaars van de leegstaande panden moeten gaan onderhandelen.'' FOTO JAN BRYS

Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is