U bent hier
Rozehoeve wordt sociale brasserie
Brasschaat - Oppositie stemt tegen verkoop van 'charmant gebouw op toplocatie'
De Rozenhoeve, waar nu nog gemeentelijke diensten zijn gevestigd, wordt aangekocht door diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding (OLO) om er een sociale brasserie op te starten.
Over enkele jaren verhuizen de gemeentediensten naar een nieuw administratief centrum in de Verhoevenlei. Tot de effectieve verhuis huurt de gemeente een deel van de gebouwen terug.
Schepen van Gezin Karina Hans (N-VA) wijst op de nood aan meldpunten voor jongeren met problemen. "Daarom willen wij dat er in de Rozenhoeve ook een maatschappelijk werker aan de slag gaat. Dat moet zeer laagdrempelig zijn. Wij hebben in Brasschaat tienduizend schoolgaande kinderen, de opvoedingswinkel in Maria-ter-Heide is overbevraagd.
Daarom willen wij er nog één in de Rozenhoeve. Dat kadert dan in het Huis van het Kind. De koper verplicht zich ertoe heel wat investeringen te doen. Bovendien moeten het uitzicht en de vorm behouden blijven en iedere Brasschatenaar kan er nog steeds binnen, hetzij met een probleem hetzij om er iets te komen drinken", zegt Hans.
Het gebouw wordt verkocht voor 1,3 miljoen euro. De oppositie trok fel van leer tegen de verkoop van het gebouw. "Alles moet wijken voor het nieuw administratief centrum dat de gemeente gaat bouwen. Een charmant gebouw op een toplocatie dient daarvoor van de hand gedaan te worden, zeer jammer", vindt Dimitri Hoegaerts van het Vlaams Belang.
"Hier is geen marktonderzoek gedaan. De gemeente heeft echt geen professioneel beleid op lange termijn. Er wordt zo maar wat ad hoc verkocht en tot nu toe viel dat mee, maar dat blijft niet duren", voegt Myriam Van Honste van Open Vld eraan toe. "Wij zijn niet tegen de invulling die de gemeente voor ogen heeft, maar de vraag is of dat zo zal blijven. Een contract is vlug veranderd en dan kan alles. Maar één ding is wel zeker: we zijn het dan kwijt", stelde Steven Broos van Brasschaat 2012. De tien oppositieleden stemden tegen. De meerderheid (N-VA en CD&V) stemde ja.
Gemeenteraadslid en vicepremier Jan Jambon (N-VA) wees erop dat de uiteindelijke balans in de gaten moet worden gehouden.
"Aan het einde van de rit zal er niet minder gemeentelijk patrimonium zijn", voegde de nog steeds titelvoerende burgemeester eraan toe.
Copyright © 2015 Concentra -Gazet van Antwerpen - Jan Brys