U bent hier
Nieuwbouw ‘Scholen van Vlaanderen’ in Brasschaat
De Vlaamse Regering geeft groen licht voor de bouw van een splinternieuwe school in Brasschaat. Het gaat om de eerste ‘Scholen van Vlaanderen’: een nieuw scholenbouwprogramma van in totaal € 1 miljard. “Investeren in onderwijskwaliteit betekent ook investeren in extra stenen en schoolbanken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Vlaanderen krijgt met deze investering 27 nieuwe scholen die plaats bieden aan 20.000 leerlingen.”
Onderwijsminister Ben Weyts investeert deze regeerperiode in totaal 3 miljard euro in scholenbouwprojecten. Dat is nog eens 500 miljoen euro méér dan in de vorige regeerperiode. Al deze financiële steun kunnen schoolbesturen goed gebruiken voor bouw- of verbouwingswerken.
Voor de bouw van gloednieuwe scholen is de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) erg succesvol gebleken. Bij dit soort publiek-private-samenwerkingen is het de school die een eigen invulling geeft aan de plannen, maar een private partner die vervolgens de financiering aanreikt, de verlangens van de school uitwerkt tot aanbestedingsklare projecten en alles in de markt zet. Zo worden de schoolbesturen maximaal ontlast. Na de bouw van deze scholen zal Vlaanderen de schoolbesturen financieel ondersteunen om gedurende 30 jaar een zogenaamde beschikbaarheidsvergoeding te betalen aan de private partner die de school gerealiseerd heeft. Na die 30 jaar wordt het schoolbestuur dan definitief de eigenaar van alle gebouwen.
In Brasschaat gaat het over een project van GO! technisch atheneum. De paviljoenen in slechte staat worden vervangen en er wordt een bijkomend volume gebouwd voor het secundair onderwijs, zodat de leerlingen van BuSO OV4, nu gehuisvest in Schoten, geïntegreerd kunnen worden op deze site. Er wordt ook een nieuwe basisschool gebouwd op dit domein voor GO! basisschool Toverbos. Zo kan het volledige domein Lage Kaart worden verkocht, waar vandaag basisschool Toverbos is gehuisvest, samen met een leegstaand beschermd monument (een voormalig sanatorium door architect Leon Stynen). De oppervlakte van het project is 5.000 m².