U bent hier
Alouette II pronkt in Gunfire-museum
Het Gunfire-museum aan de Licht Vliegwezenlaan is enkele attracties rijker. Het museum is nu de trotse bezitter van een Alouette II, een rijkswachterhelikopter die werd geschonken door Wim Robberechts.
Het toestel stond vijftien jaar in de loods van verzamelaar Robberechts. Verder kreeg het museum de beschikking over de originele documenten van het Licht Vliegwezen. Die werden overgedragen door Jan De Meester voorzitter van Vesalia, de heemkundige kring van Wuustwezel.
Brasschaats schepen van Militaire Aangelegenheden Luc Sevenhans (N-VA) schetste de geschiedenis van het licht vliegwezen in zijn gemeente. "Het kamp van Polygoon dateert al van voor het ontstaan van de gemeente. Er is altijd een goede verstandhouding geweest tussen de militaire overheid en het gemeentebestuur. Dit resulteerde in de oprichting van een heus museum dat over zeer waardevol historisch materiaal beschikt. Een jaar geleden konden wij de naam van de straat hier omtoveren in de Licht Vliegwezenlaan. Nu, een jaar later staan we hier terug om een van de iconen van de militaire aanwezigheid in Brasschaat in ontvangst te nemen, namelijk een Alouette II." Het Brasschaatse gemeentebestuur creëerde een schepenambt voor militaire aangelegenheden en legde dit bij Luc Sevenhans. Deze keuze lag voor de hand omdat Sevenhans gedurende vijftien jaar lid was van de parlementaire commissie Defensie.
Het Licht Vliegwezen werd opgericht in 1954, maar op dat ogenblik waren er nog geen helikopters bij onze krijgsmacht. De eerste helikopters waren de Alouettes. Er werden in 1959 drie stuks aangekocht. In Brasschaat kwamen de eerste Alouettes aan in 1961 en vanaf 1963 gebeurde de scholing in Brasschaat.
Veel kabaal
Na de voorstelling van de Alouette en het archief en de uitwisseling van de geschenken kregen de aanwezigen een ware vliegdemonstratie voorgeschoteld. Een Mustang P51, een jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, scheerde met veel kabaal over het publiek. De mensen kregen ook een nieuw type helikopter - de NH90 - te zien. Die nieuwe helikopter wordt voortaan door het leger in gebruik genomen en moet de Seaking vervangen.
Het vliegveld wordt vandaag alleen nog gebruikt door de Brasschaatse Aëroclub. Zij beschikken over enkele hypermoderne toestellen waarmee men over de streek kan vliegen. Het Gunfire-museum ligt naast de Aëroclub en kan door iedereen worden bezocht. Tot nog toe was een kanon uit de tijd van Napoleon het pronkstuk. Daar komt nu de Alouette bij.
Copyright © 2015 Concentra - Gazet van Antwerpen - Jan Brys